Elegie unui scaun albastru “made in China”

Gokceada, full-COVID era, sfanta zi de marti. Zmeie cat vezi cu ochii, o ciorba de culori, nervuri de sfoara si muschi intinsi la maxim sub costume de neopren, toate derulandu-se cu o viteza ametitoare prin fata ochilor.

Probabil la viteza inzecita, daca cumva se intampla sa fii printre norocosii cu placa sub picioare, suflati de vant danga-langa prin Marea Egee. Daca esti kinezifob, cu siguranta n-ai ce cauta aici.

Muschi, v-am povestit de muschi? muuulti muschi 🙂

Plaja pustie, alte zmeie lesinate pe nisipul fierbinte si 2 caini nauciti de atata soare latrand suparat la rulotele asezate brownian de-a lungul plajei, printre dunele de nisip cu iarba de mare.  Rulotele – mucles.  

Ies din apa cu picioarele tremurande si dau sa ma asez pe scaunul pe care dragul de Bogdan l-a adus pe plaja.

Dupa aproape 2 ore de plimbat cu kite-ul prin apa, incordata la maxim, niciun oscior nu pare a fi la locul lui, si simt cum o febra musculara din aia varateca, once-in-a-summertime, se naste festiv din spatele omoplatilor.

Vlad, instructorul nostru A-DO-RA-BIL, ragusit de cat imi repeta sa stau relaxata si sa nu mai “musc” din bara de kite, a cedat nervos si a cerut piua, sa fac schimb de tura cu Bogdan, sa se mai odihneasca un pic. Este un munte de zen de cate ori trantesc zmeul in apa, dar ii simt disperarea in glas, pe langa picioarele pe care i le trag involuntar pe sub apa …doar el stie prin ce parti moi ale corpului. Sesiunea de “body dragging”, where the real fun begins.

Pai cum sa stau relaxata, nene, cand ma trage un zmeu de 15 mp prin apa cu forta si in directii pe care nu le inteleg si controlez? Tu stii ce note am avut eu la fizica? Minunat, nici n-o sa afli…

In fine, unul din noile mele motto-uri din viata la 40+ e ”mai bine cu pauza decat fara pauza”, asa ca ma las sleita pe scaunul albastru de panza tare. Paraie zgomotos si ma bucur ca vantul bate atat de tare, ca nu trebuie neaparat sa dau vina pe elefantul de pe plaja: mai lasa fata niste kile jos de pe tine, si n-o sa mai paraie, nu mai da vina pe Decathlon si produsele made in China.

Dau sa iau telefonul sa vad cat de mult i-am lipsit planetei in aceste 2 ore de soc si groaza, si privirea imi pica pe o bucata de plastic alb, un rest de punga facuta franjuri de valurile nevricoase, adusa probabil din larg, de pe continent, ca oamenii de la kite nu par genu’ cu oase-n burta care nu se apleaca dupa punga goala de seminte.

Ma lupt un pic cu lenea care era deja bine instalata in scaun si se chinuia doar-doar o reusi sa ma cuprinda in brate, ma ridic sa iau punga din apa, sa o pun pe mal.  Langa ea, o bucata sfartecata de panza de sac de rafie, batand inca usor in albastru. Si o bucata mare de sfoara. Tot albastra, culoarea sezonului estival se pare. Si inca o punga… oftez si incep sa le culeg si sa le scot pe plaja. Cam fara chef, drept sa va spui, dar cu sentimentul ca … fac si eu ceva bun pe ziua de azi.

Si 30 de minute si 2000 de pasi mai tarziu, se facu ditamai mormanul (cam 2 pungi de plastic pline, indesate, am carat la tomberon cu Bogdan). Cred ca ar scoate Dell din el packaging pentru o duzina de laptopuri XPS 13.

Acum, daca va ganditi ca incep o tirada moralizatoare despre cum am putea schimba fiecare soarta planetei si viitorul copiilor nostri facand lucruri mici sa ii mai dam o gura de oxigen, departe de mine gandul asta. Sunteti prea destepti cu totii sa nu va prindeti singuri de asta.

Nuuu, alta e problema mea, de fapt… ca nici cu matematica n-am fost prea prietena: daca cu 10.000 pasi facuti zilnic pierzi cam 300-400g de grasime pe saptamana, cu 2.000 de pasi zilnic la curatat plaja sau strada sau parcul, cam cate kg as pierde eu intr-un an? Sau oricine altcineva?

Dar in 10 ani?

Intreb si eu pentru binele unui scaun de la Decathlon, made in China.

Ok, ok, recunosc ca in subsidiar voiam sa ma laud, asa, c-un prim post, si cu cat de cool sunt eu ca (incerc sa) fac kite. Si ca am pornit un blog, daaah!

Marturisesc si ca am capul plin de probleme de-astea grelede matematica de cand am citit postul lui Bill Gates, COVID-19 is awful. Climate change could be worse .

In rest, astept sa bata vantul, ca s-a cam oprit. Multumescu-ti Doamne tie?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s