La vita e bella. Chiar si in timpuri de pandemie

Daca citesti randurile astea azi, felicitari! Esti printre cele acusica 8 miliarde de norocosi care au sansa sa se fi nascut in cele mai extraordinare vremuri, de la Big Bang incoace! Du-te repede la expresor si mai pune-ti o cafea (eu am cica una “smechera”, de specialitate, eu nefiind de specialitate pot doar sa spun ca merge divin cu un varf de cutit de ulei de cocos in ea, kind of a Bulletproof coffee), bea si-un pahar mare de apa plata cu lamaie, si cugeta un pic la asta. Eventual poti porni si o aplicatie de mindfulness pe smartphone, sa mearga mai unsa introspectia.

Traim, cu adevarat, in cele mai extraordinare timpuri inventate vreodata de mana omului. Lumea a devenit un loc nu “mai bun”, ci infinit mai bun. Trebuie sa fii un geniu al scrisului, si nu-s!, sa poti sa descrii in cuvinte, cat de mult s-a imbunatatit viata noastra, ca muritori de rand, in ultima suta de ani, pe planeta. Si cat de mici si meschine sunt marile griji din capul nostru.

Acum nu mai mult de 100 (o suta) de ani, Primul Razboi Mondial se incheia cu 16 milioane de vieti tribut. (al doilea batea spre 85). Iar Gripa Spaniola radea, intr-un singur an, intre 50 si 100 de milioane de vieti la pamant.

Doar 23% din populatia Globului stia sa citeasca. Si doar 6% ajungeau la liceu.

Pe vremea aia aveai timp sa practici mindlfulness, ca iti lua 5 zile sa ajungi de la Londra la New York. Si 3 luni jumate sa ajungi in Australia, tot de acolo.

Munceai “the hard way”, la strung si forja, pentru un salar mediu de 22 centi pe ora. Iti luai o felie de paine, cu 0.7 centi, si munceai cam 2 ore pentru un pound de cafea (nu de specialitate, ca a mea, zic)

O masina costa cam 400 USD, si se deplasa in media cu vreo 7 mile/ora.

Doar 8% din populatia lumii avea un telefon, iar costul unei convorbiri de 3 min, locco, in America, era de 11 dolari!

Majoritatea lumii traia in zona de saracie extrema, la limita subzistentei. Si daca credeti ca asta se mai intampla si acum, parerea mea e ca ne inselam cu totii, sau suntem inselati de media: lumea a iesit, cam cu totul, din zona de saracie extrema, iar in foarte putinele locuri unde inca e tinuta, e doar o decizie politica si de control populatie. (nu trebuie sa ma credeti, va recomand sa cititi Factfulness pentru asta)

Speranta de viata era de vreo 40-50 de ani, acum am trecut bine de 80, si cu putin noroc, daca ai grija de tine, iti iei toate vitaminele, porti mereu centura de siguranta si don’t text and drive, stiu eu niste baieti destepti care jura ca apucam 120, cu editarea genetica si alte tehnici de biohacking (viitoare ultima fitza, va asigur) …

No alternative text description for this image
Despre masini zburatoare si cucerirea spatiului, la VMware Forum

Toate astea cu ajutorul tehnologiei, si sper ca toata lumea realizeaza ce schimbari dramatice a adus tehnologia in viata noastra (cu bune si cu rele), si mai ales, cum ne va zgaltai pe viitor, din temelii, tot sistemul de valori si organizarea vietii. Brace yourself, future is coming…:)

Asa ca da, avem un virus nou, dar hai sa rasuflam usurati ca l-am identificat in zile/saptamani si ca macar intelegem in mare ce e cu el, pe ce cale se transmite, si lucram sa-i dam de cap.

Si da, muncim de acasa de 6 luni, dar avem aer conditionat si home delivery si Netflix si sali de gym la purtator sau online…

Si da, incepe scoala si trebuie sa ducem copiii la scoala… sa fim fericiti ca nu e in perioada Gripei Spaniole si ca luam traficul din Bucuresti in piept si nu savanele din Ngorongoro pana in satul vecin . Dupa cum mare vorba a zis candva prietena mea, Dana… totul e prin comparatie!

Asa ca cheer up, viata e frumoasa, si ca s-apuci 120 trebuie sa te uiti mai mult la partea plina a paharului! Fie si ceasca de cafea, de specialitate!

PS: Nu, n-am fumat nimic, dar profit de ocazie sa anunt ca parca, acum la 44 de ani, as incerca si eu sa vad care e treaba cu viciile astea, m-am tinut toata viata departe, avand o fire adictiva, dar dupa ce m-am uitat pe Netflix la Goop si UnWell, mi se pare ca m-am plimbat ca proasta prin tot Peru, si am ratat esentialul: o experienta Ayahuasca. Tot intreb in jur, prietenii cunoscatori ridica din umeri: pai pe pandemie.. ? Asa ca cine stie… Poate dumneavoastra, Doamna, poate dumneavoastra, Domnule…. ?

———————————————————————————————————

(o compilatie dintr-o prezentare de-a mea de anul trecut in care ma saturasem sa vorbesc doar de tehnologie, m-am gandit ca merge ton pe ton acum. Datele de “before” sunt de pe site-ul lui Peter Diamantis)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s