Meat me on the other side
“Dr. Hannibal Lecter:Â Well, Clarice, have the lambs stopped screaming?”

Curand / in decursul vietii noastre pe pamant, daca avem in jur de 50 ani si ne luam zilnic vitaminele / o sa avem parte de astfel de replici doar in “Tacerea mieilor”, pentru ca ne apropiem, tiptil, prin invaluire, dar mai rapid decat ne dam seama ca simpli muritori de rand, de sfarsitul erei sacrificarii animalelor asa cum o stim de ‘jde mii de ani.
Aud de ceva vreme de carnea produsa in laborator – prima oara in 2017 la Tony Robbins la curs, cand povestea despre investitiile lui in zeci de companii de genetica si cum va schimba carnea sintetica fata lumii, cand vor reusi sa obtina din celule stem, steak-uri delicioase si echilibrate nutritional, nu la 30.000 USD/kg, cat era costul atunci, ci la cativa centi/kilogram. (carnea exista deja, delicioasa si nutritiva, costul era prohibitiv).
Pe repede inainte, doar ce s-a deschis, in Israel (unde altundeva??!!) prima productie industriala de carne sintetica. Care produce zilnic 500kg de carne de pui, porc si miel (cu vita mai lucreaza nitel la gust…)
Adica echivalentul a 5.000 burgeri pe zi… ceea ce se obtine acum din 250 gaini, sacrificate zilnic.

Procesul, aparent, implica zero modificari genetice, doar o accelerare intr-un bioreactor al culturilor de celule stem prelevate de la animale, care se traduc intr-o reducere fantastica cu 99% a terenului folosit, cu 96% a apei folosite, si cu 80% a gazelor de sera.
Si daca te apasa au ba vreun sentiment legat de cum lasam Pamantul pentru copiii nostri, am lasat pe final argumentul suprem, pentru care cred, in calitate de neexpert autodenuntat pe subiect, ca in curand carnea sintetica va fi la orice McDonalds de la coltul strazii.
Timpul de producere (productie?) este de 10 ori mai rapid decat la carnea clasica. Asta inseamna ca din punct de vedere business, it makes lot lot lot of sense! Si cum costul scade vertiginos (in 2013 producerea unui burger costa 300.000 USD, acum Future Meat Technologies obtine o bucata de pui sintetica la doar 3.9 USD/bucata – inca scump, dar se apropie de pragul de rentabilitate “industriala”)
Asta e motivul pt care KFC investeste si el intens in dezvoltarea de carne sintetica crescuta in laborator, asa ca … imi place sau nu, vreau sa bag sau nu in mine asa ceva, mi-e clar ca scrijelim cu degetul punctul de inflexiune in care dpdv business devine mai mult rentabil sa cresti celule stem decat animale vii, asa ca adoptia in industrie va fi furtunoasa si rapida. There is no return point, in my neexpert point of view.
Si zic sa impartasesc cu voi, sa nu ne ia prin surpindere…
Personal point of view: Am trecut de-a lungul vietii prin diverse etape de love-hate cu produsele animale. Am fost vegana, am fost si sunt pasionata de gustul suculent al unui rib eye medium rare, ma gandesc deseori la cum distrugem planeta si incerc sa “do my part” cat pot sa previn asta… si am, ca orice om care intelege prea putin genetica, ganduri roz si mai putin roz despre viitorul SF care ni se asterne in fata, mai ales copiilor nostri. Cu toate astea, incerc cat pot sa ma educ, sa fiu la curent cu ce se intampla in laboratoarele lumii si sa pastrez o vedere informata dar optimista asupra scopului final al fiecarei descoperiri, cu bune si cu rele, pe langa ala clar de facut profit, care ne mana pe toti in lupta. Asa ca abia astept primul steak din carne sintetica la mine-n farfurie, sa lasam animalele sa zburde libere pe pasune…
Tu, ce parere ai de carnea sintetica?
PS: am tot fost tentata sa pun ghilimele la carne, dar … cred ca ma ajuta mai mult sa ma obisnuiesc cu ideea in loc sa spun: cultura bogata in DMEM si RPMI1640.
PS1: stie cineva cum se poate investi in companiile astea de genetica? ca m-ar interesa o aprofundare a subiectului… 🙂
Brace yourself, future is coming!
Sursa: https://newatlas.com/science/worlds-first-industrial-lab-grown-meat-facility-israel/
Cred ca e o schimbare uriasa de mentalitate, dincolo de schimbare produsului. Iubesc vegetalele dar nu as renunta la o friptura de vita sau o zburatoare glazurata. Totusi sa mananci o carne de calitate a devenit un lux, de cateva zeci de ani carnea ce o putem cumpara e de o calitate pe zi ce trece mai proasta, fara a fi mai ieftina. Ma distram in diverse contexte despre goana de azi dupa produse naturale, similara cu cea din perioada comunista. Concluzia mea este ca ne indreptam, vrem sau nu catre un shift de mentalitate in care naturalul va deveni un lux extravagant. Distanta de la asta pana la oricare alta varianta de carne, ajunsa oricum ne-carne, a inceput sa fie din ce in ce mai mare asa ca why not, sa vina si asta carnea “Arabela” 😉